تحقق افق ۱۴۰۴ مس، به اکتشافات بستگی دارد
مدیرعامل شرکت مس با توجه به چشمانداز ۱۴۰۴ کشور گفت: «برنامهریزی و استراتژی ما برای رسیدن به تولید ۴۰۰هزار تن تا پایان سال ۱۳۹۹ آماده شده و پروژهها نیز در حال انجام است؛ البته تولید بیشتر بستگی به اکتشافات آینده دارد.»
«احمد مرادعلیزاده» مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در زمینه پیشبینیاش از افزایش نرخ مس و فلزات غیرآهنی گفت: «قیمتها در حال حاضر در محدوده ۶۶۰۰ تا ۶۸۰۰ دلار است؛ اما استنباط کسانی که بههرحال در حوزه اقتصادی بیشتر فعال هستند و بورس و بازارهای جهانی را میشناسند این است که این افزایش قیمتها بنیادی و اساسی نیست و تحت تأثیر شرایط منطقه افزایش یافته و البته برگشت از این نقطه بعید به نظر میرسد؛ اما اینکه رشد آتی قیمتها تحت چه شرایطی قرار بگیرد مسأله مبهمی است.»
وی تصریح کرد: «بنابراین، شاید بتوان پیشبینی کرد که قیمتها بین ۶۷۰۰ تا ۷۰۰۰ دلار در نوسان خواهد بود. من فکر میکنم این شرایط خوبی برای تولیدکنندگان و همینطور سهامداران است که میتوانند در آینده از آن بهره ببرند. اگر مدیران صنعت به تعهدی که در ۳ تا ۴ سال گذشته داشتهاند متعهد بمانند این روند مثبت ادامه خواهد داشت.»
مدیرعامل شرکت مس درباره برنامه افق ۱۴۰۴ در تولید مس نیز اظهار کرد: «مسألهای در صنعت مس محل مناقشه است و هنوز به خوبی حل نشده؛ گرچه در حوزه تخصص، این بحث حل شده است. این شعار که به ۷۰۰هزار تن یا یک میلیون تن در صنعت مس برسیم شعار مناسبی نیست. برنامهریزی و استراتژی ما برای رسیدن به ۴۰۰هزار تن تا پایان سال ۱۳۹۹ آماده شده و پروژهها نیز در حال انجام است؛ اما اینکه ۷۰۰هزار تن تولید کنیم بستگی به اکتشافاتی دارد که در آینده باید تکمیل شود. صنعت اکتشافات و علم و فناوری اکتشافات در ایران به دلایل مختلف ضعیف است.»
وی افزود: «ما از شرکتهای توانمندی که این دانش را در اختیار دارند استفاده کردهایم و برای ایجاد جوینتونچر در حال رایزنی و هماهنگی هستیم و قصد ایجاد پنج جوینتونچر داریم. دانشگاه «بریتیش کلمبیا» با دانشگاههای آذربایجان و کرمان در این برنامه هستند. همچنین، با یک شرکت ژاپنی که بسیار مشهور بوده و شرکتی ۱۰۰درصد دولتی و اکتشافی است در حال مذاکرهایم. ایجاد چنین همکاریهای مشترکی باعث آوردن دانش و فناوری از دیگر کشورها در بحث اکتشاف است.»
او تأکید کرد: «اگر ما در حوزه اکتشاف بتوانیم دارای دانش فنی و فناوری شویم، میتوانیم به کانسارهای پنهان و کانسارهای Exotic دست یابیم. وقتی فردی که حتی دکترای زمینشناسی دارد ادعا میکند ما دارای فلان مقدار ذخایر معدنی هستیم، قابل استناد و براساس واقعیت نیست. در حوزه اکتشافات وقتی میتوان نظری قطعی داد که این نظر بر پایه مطالعات و مدارک اکتشافی باشد و به این ترتیب بگوییم به عنوان مثال ما به این محدوده دسترسی پیدا کردهایم.»
مرادعلیزاده تصریح کرد: «از شعار به عمل رساندن، نیاز به دانش فنی و فناوری دارد. این موضوع مورد مناقشه بین کسانی است که در زمینه اکتشافات و علم زمینشناسی متکی به علم و دانش فنی هستند تا با کسانی که فقط علاقهمند هستند توسعه و رشد اتفاق بیفتد.»
وی با اشاره به اینکه صنعت فلزات و تولید آن بر مبنای دانش متالورژی است، افزود: «تعهد داریم کرمان را تبدیل به منطقه سبز کرده و تا پایان سال ۹۸ هر آلایندگی و آلودگی زیستمحیطی را برطرف و جبران کنیم. به همین دلیل برنامهریزیهایی انجام شده و قرار است این نکات را برای صنایع و شرکتهای دیگر در یک کارگاه ارائه دهیم. همچنین، گفتنی است که فناوری فلش (تبدیل کنسانتره به آند) نصب شده و در حال راهاندازی است. تجربهها و مزایای فناوری فلش باز هم در قالب یک کارگاه و با استفاده از استادان و کارشناسان خارجی و داخلی در این کنفرانس ارائه خواهد شد.»
مدیرعامل شرکت مس تأکید کرد: «فناوری فلش برای نخستینبار در خاتونآباد اجرا شده و اکنون ۱۵سال است که پیشینه کار دارد. فناوری سرچشمه فناوری قدیمی ریورب بوده و در ۵سال گذشته فناوری فلش با ظرفیت ۲۸۰هزار تن نصب شده و اکنون در حال راهاندازی است.»
وی در پایان درباره روند بومیسازی در شرکت مس هم گفت: «از حدود ۱۶-۱۷ سال گذشته در راستای بومیسازی تمام قطعات و تجهیزات که امکان ساخت آن در کشور وجود داشت ازطریق مهندسی معکوس یک شرکت که این مسئولیت را بر عهده داشت، مطالعه و آمادهسازی انجام شد و نقشهها به سازندگان داخلی ارائه شد. اکنون سالانه ۲۵ تا ۳۰ میلیون یورو واردات قطعات و تجهیزات داریم و بخش اعظمی از تجهیزات، در داخل کشور ساخته میشود. این حرکت در دو یا سه سال گذشته بسیار روبهرشد بوده و اثر بسیار مثبتی نیز در مناطق مختلف بهویژه کرمان و آذربایجان داشته و سایر تولیدکنندگان توانمند نیز از آن بهره بردهاند.»