محدودیتهای صادرات مواد اولیه در حال افزایش است/ انتقال به اقتصاد سبز عامل اصلی
معدن۲۴: بر اساس گزارشی که توسط سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) منتشر شده است، محدودیتهای صادراتی مواد اولیه حیاتی با افزایش تقاضا و تحت تأثیر گذارهای انتقال به اقتصاد سبز و دیجیتال، و همچنین نگرانیها درباره امنیت اقتصادی، بهطور چشمگیری گسترش یافتهاند.
این گزارش که با عنوان «فهرست محدودیتهای صادراتی OECD برای مواد اولیه صنعتی» در تاریخ ۱۲ می ۲۰۲۵ منتشر شد، نشان میدهد که محدودیتهای صادراتی روی مواد اولیه صنعتی در بازه زمانی ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۳ بیش از پنج برابر شدهاند. این روند در سال ۲۰۲۳ سرعت بیشتری گرفته و بیش از ۵۰۰ محصول معدنی جدید مشمول حداقل یک محدودیت صادراتی شدهاند.
رشد شتابان در اعمال محدودیتهای جدید
نرخ رشد محدودیتهای صادراتی در سال ۲۰۲۳ بیش از دو برابر نرخ سال ۲۰۲۲ و نزدیک به سه برابر سال ۲۰۲۱ بوده است. مواد زائد و ضایعات صنعتی به عنوان پرمحدودیتترین دسته از مواد اولیه حیاتی شناخته شدهاند که این موضوع عمدتاً به دلیل نگرانیهای زیستمحیطی و افزایش علاقه به زنجیرههای تأمین چرخهای بوده است.
به عنوان مثال، واردات قراضه سنگین با کیفیت برتر به ترکیه در ۱۲ می با قیمت ۳۴۴ دلار در هر تن CFR ارزیابی شده که نسبت به روز قبل ۴ دلار افزایش یافته است.
افزایش محدودیت روی مواد معدنی
علاوه بر این، در سالهای اخیر محدودیتهای قابل توجهی روی سنگها و مواد معدنی اعمال شده است، بهویژه آنهایی که به عنوان ورودیهای بالادستی در زنجیرههای تأمین حیاتی محسوب میشوند. بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳، ۱۴ درصد از تجارت جهانی مواد اولیه صنعتی غیرضایعاتی با حداقل یک محدودیت صادراتی مواجه شده است.
مواد معدنی مانند کبالت و عناصر خاکی کمیاب بیشترین آسیب را تجربه کردهاند، بهطوری که ۶۷ درصد تجارت کبالت و ۴۶ درصد تجارت عناصر خاکی کمیاب تحت تأثیر محدودیتها بودهاند.
انواع اقدامات تجاری نیز در حال تغییر است. در حالی که مالیاتهای صادراتی و مجوزهای صادراتی همچنان رایج هستند، افزایش چشمگیری در محدودیتهای کیفی مانند ممنوعیتها و سهمیههای صادراتی مشاهده شده است. از سال ۲۰۱۹، ممنوعیتهای صادراتی رشد قابل توجهی داشتهاند که نشاندهنده سیاستهای قاطعانهتر کشورها برای حفظ ارزش مواد اولیه در داخل کشور است.
اولین کنفرانس بینالمللی طلا، نقره و مس در خاورمیانه
تهران، ۲۷ خرداد ۱۴۰۴
02188994685/ ۰۹۳۶۱۵۸۴۷۸۸
با ما همراه باشید